Jeg er lige kommet hjem efter et par fede dage på Lolland-Falster sammen med min ven Thorbjørn (aka. “Topper”). Arrangementet hed “IdéMarathon” og var en små 30 timer lang idégenereringsproces, som skulle munde ud i en række idéer til nye uddannelsesmuligheder på Lolland-Falster, og derigennem trække flere studerende til området.
Det var oprindeligt Oddfischlein der skulle have været afsted. De var dog forhindrede i at komme, så de ledte efter to illustratorer der kunne træde ind i deres sted. Anders formidlede jobbet videre fra Oddfischlein til mig, hvorefter jeg naturligvis hev fat i den første og bedste illustrator jeg kender – min gamle ven Thorbjørn. Heldigvis faldt alle brikkerne på plads mht. at få hans lille datter Freya passet, så han kunne komme med på turen.
Topper tog hele den lange vej fra Aalborg til Kolding om tirsdagen, hvor Søren Mo og jeg stod og tog imod ham på stationen. Vi hoppede videre på Bella Italia og fik fyldt maverne med dejlig italiensk mad. Snakken gik lystigt og klokken nærmede sig tidspunktet, hvor vi skulle mødes med Carsten Borch (Idékaptajnen), som var så venlig at køre os med til Lolland-Falster sammen med Eva Sommer Hansen. Vi pakkede vores ting og vandrede ned på Berg ved biblioteket, hvor vi mødtes med dem, og så gik turen ellers til Lolland-Falster i det gode vejr! Arrangementet var først om onsdagen, men vi tog derhen aftenen inden for at kunne falde til ro på hotellet, inden det gik løs den efterfølgende dag kl. 09:00.
Hotel Nørrevang gav et positivt indtryk fra det øjeblik vi trådte ind ved receptionen. Personalet havde været så venlige at lægge vores værelsesnøgler i konvolutter med små personlige hilsner på. Det er i hvert fald noget man husker. Se lige her:
Efter en lille aften-øl ude i gårdhaven, gik vi op på vores værelser for at sove så vi kunne være kampklare næste morgen.
09:00 begyndte vi at stille vores “base” op i konference-lokalet. Jeg havde indkøbt en del tegneblokke og markers til lejligheden, så vi ikke risikerede at løbe tør for materialer til vores skitsering. Jeg havde op til arrangementet gået og tænkt meget over, hvordan vi skulle indgå i selve processen – om det ville komme til at køre godt nok osv. For mig var det meget uvante rammer at skulle komme udefra og skitsere på en række emner, som jeg i forvejen ikke har den store erfaring med (politik, uddannelsesstrukturer og alt det der). Det var grænseoverskridende, men jeg fik tilgengæld også rigtig meget ud af det rent personligt. Det var vores hovedopgave at “bestøve” idéprocessen (for at benytte Carstens egne ord). Vi skulle tilføje energi til de fire grupper der blev dannet, lytte med ved bordet, opsnappe idéerne og så visualisere dem i skitseform. Opstarten var lidt sløv, men der kom lidt mere fart over feltet i takt med at folk “faldt mere til” i de forskellige grupper. Det var kanon at lægge mærke til, hvordan jeg med mine skitser kunne puste mere liv i deres brainstorm. Alene det at der sidder en person med en skitseblok, som følger dem der taler og forsøger at skitsere idéerne – dét er i sig selv med til at øge energiniveauet i gruppen og derved motivationen og i sidste ende produktiviteten.
Her står jeg ved en af grupperne. (Foto: Palle Skov)
Vi fik serveret fornem mad. Rammerne omkring workshoppen var i det hele taget ufatteligt skønne, og det var svært ikke at føle sig som en konge midt i alle herlighederne :) Deltagerne var stort set allesammen folk i ledende stillinger – direktører, formænd og jeg skal komme efter dig. De var generelt meget imødekommende og lyttende over for hvad vi havde af inputs til idégenereringen.
Her er det Topper der sidder koncentreret og skitserer. Det er et af de bedste portrætter jeg har set af Topper. Lyset er virkelig stemningsfuldt! (Foto: Palle Skov).
Der var en række foredrag den første dag med nogle meget spændende personligheder. Her er et uddrag fra den mail Carsten sendte ud til os:
- 10.00 Per B. Christensen, børne- og kulturdirektør, Næstved Kommune – han skal kortlægge terrænet så at sige. Hans oplæg er vedhæftet. Fornuftigt at have læst det.
- 13.00 Eigil Holm, forfatter, forlægger og biavler – han skal fortælle om biers kompetenceudvikling og deres kommunikationsformer.
- 17.00 Kim Bodnia, skuespiller – skal fortælle om det at observere, hvordan man får øje på noget nyt selvom det er det samme man kigger på hver dag.
- 20.00 Naja Munthe, modeskaber – skal fortælle om fidusen i at opsøge modstand, når man vil udvikle sig.
Kim Bodnia (Foto: Palle Skov)
Mig. (Foto: Palle Skov)
Jeg må sige at Kim Bodnia gjorde størst indtryk på mig. Hans kropssprog og stemme alene ville have været nok til at holde min opmærksomhed i timesvis, men når det han siger samtidig er helt utroligt, så kan det næsten ikke blive et bedre foredrag (jeg ved ikke hvorfor, men jeg har lyst til at kalde det noget andet end foredrag… “Oplevelse” er sgu’ mere rammende). Kim talte om det at “rendyrke” sig selv – det at dedikere tid til sig selv og virkelig fokusere på at udvikle sig selv. Han kom ind på hvordan han selv havde rendyrket sine sanser fra da han var lille. Hvordan han havde fokuseret på dem én af gangen i flere måneder i træk og derved skærpet dem én efter én. For som han sagde: “Sanserne er det sidste man tænker på lige inden man dør”. Jeg ville ønske jeg havde optaget det hele, men som jeg tidligere har skrevet om, så er det de mest unikke øjeblikke man netop IKKE fanger på film eller video. Sådan bør det nok også være tror jeg…
Eigil Holms foredrag fik mig virkelig til at indse, at der er så mange fantastiske ting som vi simpelthen overser, fordi de ved første øjekast måske virker ret enkle. Han fortalte om bier, den måde de kommunikerer på og strukturen i et bistade. Det var som om han åbnede op for en helt ny og ukendt verden… Jeg sad og sugede alle detaljerne til mig – biernes evne til at fornemme tid, deres fatale parring med dronningen og svansedansen. Det var ret utroligt at høre om, og finurligt hvordan man kunne trække metaforer ud fra hans foredrag og ind i vores idégenerering (som med de øvrige foredrag).
Om aftenen fik vi laks, okse- og lammekød, bagekartofler og to forskellige typer sauce som begge to smagte guddommeligt. Jeg er en lykkelig mand den dag jeg lærer at lave sådan en sauce :D Med fulde maver og et glas vin i hånden, satte Topper og jeg os udenfor og snakkede dagens begivenheder igennem. Sengetid omkring kl. 00:30 – og wow man sov godt i de senge!
Der var lagt op til den helt store finale om torsdagen, så Topper og jeg gjorde os klar til at blive overfaldet af alle grupperne med ønsker om 117 forskellige skitser (og fråde om munden). Det var da heller ikke helt ved siden af, men vi var godt rustede og klar til dagens strabadser, og der kom nogle ret gode ting på bordet den sidste dag inden de endelige præsentationer. Jeg vil fremhæve to idéer som jeg virkelig synes er gode:
1) Talentgartneriet
2) Vedvarende energi-uddannelser
Vi fik lavet nogle ganske interessante bud på logoer til de to, som blev brugt i de endelige præsentationer / salgstaler. Det var sjovt at opleve processen omkring skitserne: fra tanker i hovedet, til fødsel på papiret, til foto i Palle Skov’s kamera, til grafiske elementer i en præsentation. Det hele gik meget hurtigt til sidst :p Palle Skov er professionel fotograf og han gik rundt og tog fotos af de forskellige situationer under hele processen. Det kom der nogle vildt fede fotos ud af, som du kan se lige her (under albummet “IdeMarathon”).
Tekstforfatter Anders Krag var også til stede under forløbet, og på samme måde som Palle forsynede os med sprøde fotos undervejs, så kom Anders på banen med geniale omformuleringer og ordspil, som jeg sjældent har oplevet nogen gøre før. Det var virkelig en fornøjelse at arbejde sammen med dem alle!
Anders Krag.
Anders Krag og Topper!
Og med dette dejlige foto vil jeg afslutte mit indlæg om den skønne tur til Lolland-Falster :) Tak til allesammen der var med for en fed og lærerig oplevelse! – Og Topper, jeg håber snart du er landet hjemme i Aalborg igen. Det er sgu’ noget af en tur man…
Pingback: Idékaptajnen Carsten Borch » Blog Archive » Fra hylekor til heppekor