Lær at være “på”

Man kan ikke påstå at jeg har spildt tiden denne weekend! Jeg var på et kursus arrangeret af Teknisk Landsforbund, “Lær at være på” hed det, og blev afholdt på Esbjerg Højskole (første gang jeg har sat mine ben på en højskole forresten). Her er et uddrag fra kursusbeskrivelsen:

Det er faktisk ikke så let, det dér med at skulle fremlægge en tanke, en idé eller et budskab – så tilhørerne forstår det vel at mærke. I arbejdet er der tit brug for at vi præsenterer ting for hinanden eller for andre. I denne workshop kommer du på kort tid hele møllen rundt – og får de grundlæggende redskaber i hvordan du laver en god præsentation: Opbygning, kropssprog, tale, brug af remedier, fremtoning. Du kommer hele vejen rundt og får trænet det en smule. Når workshoppen er slut har du redskaberne og har har trænet i at bruge dem.

Som jeg nævnte i et tidligere indlæg, var det noget jeg pressede mig selv til at gøre – og jeg er meget glad for at jeg gjorde det må jeg sige! Ikke ét minut var spildt. Vi blev kastet ud i “ubehagelighederne” lige fra begyndelsen af kurset, idet vi skulle præsentere vores sidemand for resten af kursisterne. Der var ikke meget forberedelsestid, men det var sådan set godt nok. Nogle gange er det næsten bedre med kort tid. Så ender man ikke med at sidde og gruble for meget over hvad man skal sige. Man undgår også at opbygge mere nervøsistet end man har brug for… sådan har jeg det i hvert fald. Lidt nervøsitet er altid en god ting, men mit nervøsitetsniveau stiger proportionelt med forberedelsestiden, og sådan set også med ventetiden før jeg skal op og lave selve præsentationen.

Det var sådan set rart at blive smidt op på “scenen” med det samme. Det var præcis det jeg frygtede, men præcis det jeg havde forventet. Jo flere gange man er oppe for at præsentere noget, jo mere tryg bliver man ved det (som vores kursus-leder Rasmus også nævnte). Kommer der lignenede arrangementer, vil jeg helt klart også deltage i dem… eller i hvert fald forsøge at få mig selv overtalt, hehe.

Vi havde ialt 2 fremlæggelser på “scenen”, hvor jeg godt kunne have ønsket at der var nogle flere. Den sidste præsentation havde vi hver især 25 minutter til at forberede os på, og selve præsentationen måtte max. vare 4 minutter. I løbet af 10 min. havde jeg skrevet en disposition ned over mit valgte emne “blogs”. Derefter skrev jeg planen for præsentationen ned en planche i punktform.

Der var generelt rigtig god stemning hele forløbet igennem. Jeg kunne godt have forestillet mig, at folk ville holde sig tilbage mht. at give feedback på hinandens præstationer, men det var heldigvis ikke tilfældet ved dette kursus. Der blev i den grad givet respons – og på en god, positiv og respektfuld måde. Der var ingen der blev “skudt ned” med dårlig kritik.

Mht. min egen 4-minutters præsentation, så synes jeg at det fungerede ret godt med den oversigt jeg havde lavet, og jeg tror at jeg fik kommunikeret emnet “blogs” forholdsvis klart ud til resten af forsamlingen. Det så i hvert fald ikke ud som om jeg havde tabt dem.
En sjov ting jeg lagde mærke til ved mig selv: når jeg står og fremlægger noget, så tolker jeg utrolig meget på folks ansigtsudtryk. Hvis jeg kigger på en fra publikum som ser sur og gnaven ud, så har jeg meget let ved at tabe tråden i det jeg står og fortæller. Hvis jeg derimod bliver mødt med smil fra publikum (og det behøver kun at være én person!) så bliver jeg selv mere positiv og rolig ved at stå på scenen. Det var jeg ikke helt klar over før dette kursus, så det er endnu en god ting jeg har fået ud af det!

Tak til Jer allesammen for et godt og konstruktivt forløb! – og hvis I har kommentarer til kurset / min præsentation, så har I mulighed for at skrive dem her på bloggen :)

Nå ja, HELE forløbet var gratis (selv rejsen blev betalt). Det synes jeg virkelig var en luksus. Vi fik rigtig god morgen- middag og aftensmad, og jeg sov sgu’ ret godt i den enværelses lejlighed der også blev stillet til rådighed. Det fik mig igen til at tænke på, at den seng jeg har derhjemme virkelig ikke er særlig god at sove i… hmm, jeg må se mig om efter en ny futon! Men thumbs up til TL Ungdom :)

This entry was posted in Dagligdagen. Bookmark the permalink.

2 Responses to Lær at være “på”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *