Savant

Hvor er det frustrerende at have en hjerne, som man VED man ikke udnytter 100%!! Jeg kan godt leve med det, men det kunne alligevel være rart at “få lidt mere for pengene” hvis man kan sige det sådan, hehe.

Grunden til at jeg lige bringer dette på banen, er en række dokumentarprogrammer som jeg har set, omhandlende de såkaldte Savants eller autister om man vil. På forunderlig vis er der visse områder af deres hjerner der hænger sammen – områder som normalt ikke ville hænge sammen.

I dokumentaren om Daniel Tammet som jeg linker til nedenfor, kommer de bl.a. ind på, hvordan områderne i hans hjerne interagerer med hinanden. Der er der tilsyneladende en solid bro imellem den del af hans hjerne der beskæftiger sig med det visuelle, og den del der har med matematik at gøre. Meget interessant!

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om man engang i fremtiden vil kunne skabe disse “broer” på kunstig vis… Der må jo være uendeligt mange kombinationsmuligheder med de mange områder vi har i hjernen.

Der er også historier om folk der er faldet og slået hovedet voldsomt, for dernæst at vågne op med helt utrolige egenskaber som f.eks. at kunne huske en hel telefonbog osv.

Daniel Tammet (Er i stand til at se tal som landskaber i hovedet)

Kim Peek (verdens mest kendte Savant. Utrolig fotografisk hukommelse)

This entry was posted in Dagligdagen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Savant

 1. Jalle says:

  Der er højst sandsynlig en dybere mening med at vi kun udnytter 10% af vores hjerne. Som jeg ser det, og mange i min omgangskreds ser det, har det tal i tidernes morgen, da vi kun lige var begyndt at gå på 2 ben været meget lavere. Som alt på jorden mutere vi alle sammen en lille bitte smule, ting forsvinder langsomt og andre ting vokser til. Måske om 1000 år er vi i stand til at udnytte 15%?

  Grunden til at processen er langsom kan der være flere forklaringer på. Den jeg hælder mest til, er at vi faktisk er i stand til at udnytte de 100%, men at vores hjerne blokerer for de sidste 90%, da de sidste 90% kunne gå hen og give os nogle oplevelser og helt andre måder at opfatte, se og føle verden på. Det tror jeg ikke vi ville være i stand til at kunne håndtere og simpelthen gå i choktilstand.

  Men hvem ved.. :). Interessant er det i hvert fald..

 2. JoKKe-svin says:

  Tak for kommentaren Jalle! Jeg har lavet lidt research på det med de 10%, og der er visse folk der påstår at det er en myte – at vi rent faktisk udnytter ALLE områderne i vores hjerne. Helst vil jeg dog gerne tro at vi kun kører på de 10%, for det er så dejligt at vide hvor meget der så er at stræbe efter, hehe.

  Interessant teori mht. en “blokade”. Det lyder ikke helt usandsynligt at det kunne være tilfældet. Genier balancerer som sagt på en knivsæg mellem at være “normale” på den ene side og “sindsyge” på den anden. Det er måske fordi de har mindre “blokade” end os andre?

 3. Jalle says:

  Vi udnytter alle centrene i vores hjerne. Men alt 100% af et center udnytter vi ikke.

  Så vidt jeg har kunne forstå på mine forældre, der begge er læger, udnytter vi fx ikke særlig meget af centret vi bruger til øjnene. Det vi ser, bliver rent faktisk selv fortolket og lavet om inde i vores hoved, af hjernen. Mange gange bliver der opdigtet ting inde i hoved. Det så man bl.a ved tv serien Matador, der viste en sene hvor en blev låst ude på en altan, men man så ham aldrig komme ind igen, da den så blev genudsendt flere år efter, klagede folk over at scenen, hvor manden var blevet slået ihjel var blevet klippet ud, men i virkeligheden havde den scene aldrig eksisteret. Det var vores hjernes værk :).

  Jeg tror at de forstår at udnytte en marginal mere del af hjernen end normale mennesker, men ikke meget mere. Kun lige nok, til at give dem en indsigt i en del, resten af os ikke forstår. Hvor får man fx idéen til at opfinde pi? Dog balancerer de ekstremt tæt på sindsyge, simpelthen fordi vores hjerne ikke kan håndtere det. Der er vel en grund til “Mad scientist” udtrykket er blevet opfundet :P?

  Jeg tror, at hvis vi formåede at bruge hele vores syn center, ville vi kunne opfatte ting, der slet ikke var synligt, med vores nuværende syn. Et eksempel ville være et andet plan, eller hvad kan man sige. Tror at nogle menneske, meget få clavoianter er i stand til det.

 4. JoKKe-svin says:

  Jeg synes det er meget interessant, at hjernen så at sige kan “narres” på den måde som du beskriver i eksemplet med Matador. Det er egentlig også ret skræmmende så lidt der skal til, for at slå fornuften ud af kurs.

  Det bliver spændende at se, hvordan hjerneforskningen udvikler sig i fremtiden – hvilke nye aspekter ved den menneskelige tænkning man får afdækket, og hvilke nye teknologier det fører med sig.

  Damn, jeg ville ønske jeg kunne leve mindst 200 år for at opleve alle de nye og spændende opfindelser der helt sikkert kommer!

  *host* Cryonics *host*

  Hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *